Nu kom jag in på vecka 18, veckorna går..


Din graviditetsvecka: 18
Fostrets ålder: 16 veckor
I graviditetsvecka 18 griper barnet, sparkar och suger. Kanske viftar det också lite med tårna. De tränar på sina reflexer på så sätt. De blivande tänderna bildas nu bakom knopparna som redan utvecklats för mjölktänderna. Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda.
Nu har jag faktiskt börjat känna lite av den här magen, den e ju inte så stor ännu. Men den är större än va den nånsin varit. Allt känns mycket tyngre, och jag blir så lätt andfådd. Efter 4 km:s promenaden, zumban, städningen, jobb.. Så nu känner ja mej trött. Huh, hur ska ja orka med morgonskifte imorgon. Bara å bita ihop.. Vaknade flera gånger inatt, små värkar i magen. Kanske jag överansträngt mej eller nått. Blir jobb ännu imorgon, och freda. Sen helgvila, behövs verkligen. Uppskattar alla dar jag är ledig.. !

JOBBDAG IDAG, sen blev det lepplax. Måla me syrran.m.m.
Imorgon JOBBDAG IGEN, sen kolla in ett hus. Kommer mera om det nån annan gång, fö nu e ja verkligen trött. Orkar inte ens vänta på älskling. Jag lägger mej före han kommer.

SER FRAMEMOT: Fredag: Rdg-tid. Måndag: Gyn-tid.


Helgen är förbi, och ny vecka...

    
Joel och Lydia har vari här hela helgen..
fredagen var vi till alahärmä. Körde go-cart.
Sen kvällen till Jontti och Jennys. och KG..
Lördagen blev det jobb för mej. Sen bara pyssel och myskväll hemma. Riktigt skönt efter jobb.
Sen söndagen på bön, sen tilll våra kompisar Emma och Nicki. Så det var kort va som hände i helgen..

Hann också koka lingonsylt på torsdakväll. Gott blev det !

Trodde jag inte skulle lyckats, men man överraskar sig själv ibland.
Skönt det också, så det inte alltid är tvärtom.
Så nu har jag lingon..För mej sjölv, hahha.
Robba han gillar int alls lingonsylt.
Får ja ta alllt själv...

Igår va det Måndag. En ny vecka började. Började dagen / veckan med en helskön höstpromenad med Mia. For runt i vikis, dit på kaffe. Sen tillbaka till furuholmen. Skönt.
Så snart har vi vintern här. men hoppas vi får en lång fin höst ännu.






  ..men nog sku det få bli vinter nu ;)



Idag börjar jag 15:00. Ska nu dra mej från dator och börja städa lite, hann inte städa förra veckan så det är hemskt hur här ser ut. Kommer mera imorgon kanske.. HADE GOTT !


Vecka 17... Snart är det halva vägen ♥ !


Din graviditetsvecka: 17.
Fostrets ålder: 15 Veckor.

Ökad svettning
är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.

Ditt barn är 19-20 cm. långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

(Bilden: Robbas kalsonger, och utan bh ! Mmm.. borde tagit en bättre bild. )

Härlig höstdag på Pörkenäs..

  
Hela dagen har jag tillbringat på Pörkenäs. Med arbetskompisarna. Började med kaffe och semla. Sen lite fysiska uppgifter. (Hhhaha, bilderna säger väl allt) Sen fick vi god mat. Efter maten for vi i skogen och plocka lingon, skönt. Men tungt och lite lingon. Avslutade sen dagen med kaffe. Skön dag ute i naturen med gott sällskap.

Men trött blev jag av allt promenerande. Kände av det i hela kroppen nu efter en liten tupplur, då jag hamna att  damsuga och bädda åt Joel och Lydia som kommer ikväll, skall övernatta inatt iallafall. Alltid så roligt när nå svenskar kommer hit. Borde komma oftare. 

Imorgon far jag och Becka och hälsa på Emma.
Och hennes ursöta barn. Ska bli trevligt.

Sen kvällen --->  


Atrias köttpiroger.. ååååh..Blev så besviken.

Ärligt talat va ja skit trött efter nattskifte, men bara för att jag tänkte på att dom har sekärt atrias köttpiroger så far ja å handel. Men åååh, besviken som man blir ibland så fanns det inte. :/ Fick bli ett annat märke. Men hem handlade jag endå piroger. Och godis, chips, fransbröö (tror int ja ha äti he på flejr åt) Å en massa goda frukter. Så både nyttigt och onyttigt.

Vet ni annars vad som är bäst med nattskift.
Att man får fara å sova tidigt, med gott samvete !

Imorgon blir det rekreationsdag vid Pörkenäs med kollegorna.


Hur skall jag orka mej igenom detta ?

 
..nattskifte. E trött redan, å kl. e bara halv 12. Har en praktikant med mej, så ja e int ensam. Tur är väl det, sku kännas mera jobbit då. Igår va vi å hälsa på Victoria och Andree. Mycket trevligt. Dom ha hitta ett fint, gammalt hus i larsmo. Bra ställe, å man kan riktigt tänk sej hur fint det blir efter att dom renoverar upp det. Så kul att naan lyckas med sina planer. Får bara hoppas att man själv en dag skall hitta nått att börja bygga och bo i. Men det får tiden utvisa. Inte ska man kräva så mycket här i livet. Men man hoppas ju att man snart hitta nåt iallafall.


Hittade denna hink på loppis, endast 3,50 euro.
som jag ska ha tvättpulver i.
Korgen är från blossom. Fruktkorg.
Vill ha en massa ny prylar...
Kommer mera bilder en annan gång.
Gungstolen, m.m...

Ååååh.. ja vill ti södern. Nu, på en gång. Är så på det. Tänkt hela sommaren att vi ska fara, å nu ser det inte lika ljust ut. Kanske det blir att vi endå hamnar å fara ensam. och det är så tråkit. Vi vill så gärna båda två, det är nu vi sku kuna fara. Men ingen får vi med oss, alla har nå hinder. Va ska vi göra.. fara eller inte. Jag vill så gärna bort och se lite mer av världen. Och koppla av. Och bara njuta av lite annat än dethär vanliga här hemma. åh..

Min dag idag började med en helskön höstpromenad med Erica och Roxie.
Sen fyndade jag hinken och en Alan Jackson skiva på loppis.
Å nu sitter ja på nattskifte. Allti lika jobbit. Trött.  6 h Kvar.. blä.. ska zova imorgon !


Benvärk, och less på lägenheten...

Hoppas bara jag hålls frisk denhär veckan. Har jobb som måste skötas. Nu var det igen ett tag sen ja skrev nått här. Orkar inte varje dag. Torsda då va ja me Mia på cafe fredrika. Oj, vilken god sallad dom har där. Dit ska ja börja fara å äta. Fredagen var det städdag. Städa, damma, och tvätta. Sen kvällen for vi å kolla in ett hus. Martina och Mathias. I sandsund, rikitgt trevligt med en kopp kaffe och helt imppad av huset blev jag. Allt såg så bra ut och goda grannar. En massa + ! Huh, blir å fundera nu till 110 %. Har för tillfället 2 alternativ att fundera på. Lördag blev det Vasa me Janina, Mela, Sabina och mamma. Heela långa dagen. Började med shopping. Hittade leggings, tröja, tröja, benvärmare, topp. Sen på tropiclandia och bubbla av oss lite. Sen blev det kääk för hela slanten. Vid rax, hahha. Oj oj. Om inte förr, så kanske då va det en risk att glassen sku ta slut. Söndag, idag. Robba satte nyss in nöt innerstek i ugnen. Så det blir potatis, stek och sås idag. Sen är inget planerat. Ska iallafall snart skala potatis... å njuta !
____________________________________________________________________________

Hur långt gången är du?
Du är nu 16 veckor + 5 dagar in i graviditeten,
Fostrets ålder är ca. 14 veckor + 5 dagar.

Viktiga datum:
De viktigaste organen är färdigutvecklade: onsdag 11.8-10.
Fosterrörelser bör vara märkbara: onsdag 13.10-10.

Lemmar och leder har nu fullständigt bildats hos fostret. Musklerna blir allt starkare. Rörelserna mer aktiva. Ögonbryn och ögonfransar växer fram. Kroppen täcks av ett tunt fjunlager. Ögonen är känsliga för ljus. Barnet reagerar på ljud. Det tycker om att du sjunger för det. Fostret tycker om musik. Ditt hjärta har ökat sin kapacitet och några kan uppleva lite hjärtklappning. Detta är inte farligt. Muskler och senor blir slappare. Fostervattnet i din kropp byts ut helt och hållet under 3 timmar... ååh, snart blir det ultra igen. Längtar. Fostrets längd: 16 cm. Hel längd, hjässa till fot. Fostrets vikt: 125 g ♥


ååååh, ja blir tokig...

.. aldrig, det skulle aldrig ske. ALDRIG ! att man skulle bli helt nöjd me nått. Var e felet ? är man för kräsen ? är det mänskligt ? ja du, den frågan. Kommer aldrig få ett svar, fö jag vet inte svaret. Men har en liten aning att man är för kräsen..å då är ju problemet mej själv !

Om ni undrar va det jag vill få sagt, är att vi har problem med vårt nästa boende. Vi var ikväll och kolla in parhuset i Sandsund som inte är färdigt byggt ännu, så det var bara att se grunderna. Inte alls inrett, så det e klart de e svårt att tänka utifrån det. Men.. då tänker jag allti. Kommer jag å trivas. Ser bara en massa fel, nä, här vill ja inte bo. Men endå så tänker jag.. jo, sandsund går bra. Men varför tänker jag sådär då. HUH ! Måste hitta det där säkra i mej, att jo, det här ska vi ha. Om det är klart då och då och till detdär priset. Då kan vi köpa, det går att sälja om man inte trivs. Varför kan ja inte tänka så ? Kanske det kommer..

Sen efter vi kollat in parhuset, for jag till
Camillas på Enjo-party i sandsund.
Med arbetskompisarna!
Roligt, och fick beställt en ny olivtvål åt mej.
Nu e ja trött, badat åldringar hela dagen.
Huh, den värmen som gör att man svettas hela kvällen efteråt. Skönt me 2 dar ledit nu...Ska njuta och sova länge på morgonen. Tvätta, städa och fixa upp här hemma, sånt som lämnar när jobbet kommer först. Och bara vara och inte tänka på jobbet. Behövs verkligen !

Flera som frågar annars om vi inte ska bygga nått, men det kan ja glömma. Min man sku aldri palla å bygga + att han vill inte ännu förtränga den tanken att vi inte sku prova på å bo i Sverige ett tag. Men den tanken ser ganska så mörk ut för min del. Får se vad framtiden visar ! Man ska aldrig säga aldrig, bara man har tak över huvudet är bra !


Tisdagen den fjortonde september 2010 !

Jobb idag igen, en lite bättre dag men lång.
7-15:30. Hade personalmöte, det drog ut på
tiden. Ikväll kom Emma förbi, och Elias.
Men han sov bara :/ Nu har idol börjat,
missade det. Men ser det sen..

KÖPTE FÖRSTA BABYPRYLEN IGÅR:

Nyazeelänsk fårskinn. 50 £ från May Björklund.
Ska använda den som underlägg på golvet,
eller i vagnen. Kan vara precis var som helst.
Ger värme, men endå så att den andas.

 

 GÄSP... Trött. Klockan är mycket. Jobb igen imorgon. Hoppas jag hålls frisk, men det känns verkligen inte nå bra. Känt mej dåsig nu i 2 dar. D sku få bryta ut, sen ge med sig..

Tack alla igen för er goda omtanke om oss. Att känna att nån verkligen bryr sig är härligt !

Idag är det Måndag, ny vecka...

Vari i jobb, suck. En mkt tungt dag, vet inte varför. Mitt humör ha vari på botten. Inget ha vari roligt hittills. Vi får hoppas Zumban ikväll gör mej lite gladare. Ibland kommer det dagar då man känner redan från moron att nä, idag är det inte min dag. Och va gör man då när man måste ti jobbet och försöka vara så glad som möjligt. Nog om det. Helgen var rätt så skön, fredakväll jobb, sen bara mys.. Lörda började vi fixa gungstolen. Sen kvällen ti J & E. Sen sönda på bön, sen hem ti lepplax. Mor och far kom från Åland. Nu kaffe och sen ZUMBA.


Nu ska här avslöjas, det är inte hemligt mera !

Jag är gravid, med barn, pregnant. Och världens lyckligaste fru ! Tänk, efter 3 år som gifta har vi fått besked om att jag vi ska få barn. Det trodde man inte. Är så tacksam. Kan inte säga med ord hur härlig det känns, får nu bara hoppas att allt går på bästa sätt.

Det är härligt/ofattbart/otroligt/spännande/nervöst/överlyckligt och overkligt !

Det hela började i Mars dethär året. Jag hade i flera månader försökt ta ägglossningstest, men aldrig fått ett positivt svar. Så, jag tog kontakt med en mycket omtyckt gynekolog. Skrev om mitt problem. Fick tid till honom. Spännande första gången, men allt gick bra. Fick reda på att jag har PCO. (Polycystiskt ovariesyndrom) som är den vanligast förekommande hormonella rubbningen hos kvinnor i fruktsam ålder. Både tråkit och kul att få reda på vad man har för problem. Nu vet jag ju vad jag har. Så jag fick ett tips om att prova med CLOMIFEN (en standardbehandling för att stimulera ägglossning) Okey, jag provar. Tabletterna gjorde att jag mådde illa och huvudvärk. Men va gör man inte för å bli gravid. Men nej, inget positivt nu heller. Sen sa han jag ska prova dubbel dos. 2 tabl, istället för 1. Huh, ska d vara såhär svårt, måst man må så här för att bli. Men jag provade. Och det är jag tacksam över. Efter 5 dagars behandling av clomifen 2 tabl. Kom det 2 streck på ägglossningstestet. Första gången ett positivt svar ! Bilden ---->


Sen väntade jag min mens, men den kom aldrig. 







Tog ett test. + HMM? Tog ett till test.++ HMM ? For på undersökning och han sa "då var Jennie gravid". Du är i vecka 7. Waow. Helt otroligt, ofattbart. Tårarna strömmade ner med en känsla av glädje och rädsla. Aldrig att jag är gravid. Det var så ofattbart, men endå hade jag aldrig upplevt en så otrolig känsla. Vecka 7-9 mådde jag sådär, spydde 1 gång. Men illamåendet och tröttheten hade tagit över..men när skall dendär känslan av att det är sant komma ? 

Sen i vecka 12 var det dags för en ny
undersökning. Allt såg bra ut och fostret
var nu ca.5 cm. Och det är ett barn och
har inga fel som man kan se i detta stadiet.
 Huh, härligt härligt !

Dom flesta vet om det. Familjen, vännerna, andra bekanta och arbetskompisarna. Och dom som har fått reda på det av nån annan som har skvallrat. Har annars märkt att dethär me å bli gravid är ett förtoendetest. Nu vet jag vem jag kan ha förtroende för och vem ja inte ska säga allt till. tyvärr..för vissa ! Men det är så. En sån här sak vill man berätta själv och inte att nån annan ska skvallra runt om. Nu är det ju inte hemligt mera, och det är ju en helt annan sak.

 Vecka 8. Vecka 11. Vecka 15.

Är nu i vecka 15, och det är beräknat till 28.2 2011. Så kom nyss in i andra trimestern !


Har blivit så morgonpigg.. Ovant !

Vaknat jätte tidigt domhär sista mornarna, å vari jätte pigg. Konstit, brukar annars sova ganska länge. ;) Igår va ja in hos Becka en sväng, sen blev det jobb. Hann också spraymåla min korg, kommer bild. Idag vaknade jag typ 8:30. Käkat frukost, och nu ska ja fixa upp lite här i lägenheten. Sen blir det stan med Mia. Och jag måste via Apoteket. Har grymt sjuk hals, och tung i huvudet. Får hoppas jag hålls frisk i helg iallafall. Jag är ledig lörda-sönda. Jobb ikväll, men..Trevlig helg alla kära, det ska ja ha iallfall. Sen jobb igen c",

IGÅR HADE JAG VARIT 1 ÅR UTAN SNUS. EFTER CA 3 ÅR 100 % SNUSANDE.


Bara av en slump...

..hittade jag denna fina gungstol på findit.
(Skall målas vitt, när jag får tid och orko)
Kollar ofta på gamla prylar, men hitta den här av en
slump. Å ja, ja är nöjd. Billig, fick den för 60 euro.
Bra skick, och lagom stor. Inte XXL och långa
medar. Helnöjd, blir bra sen i vår fina nya lägenhet.
(Drömmer mej om nya parhuset som e på g)

Idag har ja jobbat. Badat, är kanske rättare ordet.
Fått uppleva allt från svett lukt, fislukt, smutsiga kroppar till varm ånga av bastun. Hyjj, men d gick bra! Sen ikväll kom Emma förbi. Satt och snacka och hade trevligt ! Nu e Robba på icehockey och jag är allena. Ja e trött och sjuk hals har jag börjat känna av. Ska koka te och käka surskorpa. Blir jobb imorgon igen. Kvällskifte, betyder sovmorgon. Gonatt alla kära.

Tisdagen den 7:e september 2010 !

Idag har jag besökt Sussu, allti trevligt å besöka kompisar man går bra ihop med. Och som man inte alls träffar ofta. Sen for vi med Riska och kolla på denhär lägenheten : http://www.riska.fi/radhus/jarpgrand1bst3.htm. Grymt grymt snygg, men grymt grymt dyr. Eller inte grymt men.. fö mkt för en radhuslägenhet. Å sen hittade jag bara av en slump en gungstol fö nå dar sen på findit, å den va ja å hämta ikväll. Hel nöjd ! Den ska spraymålas vit. Den är lagom stor, och bekväm. Jobb imorgon, känns kul me jobb när man trivs. Och bra personal. Tidig morgon idag, så nu e ja redan trött. Ska bänka oss å kolla idol starten ikväll. Dom första auditions är ju bäst, där d finns nästan bara okunniga sångare.. ^^,

Nu ska jag kort skriva lite om sommaren 2010!


Vi har haft en varm och skön sommar.
Ibland var det där mellan 30-35 grader. Härligt, med mycket sol, villan, volliboll, m.m. Alltid så härlit skönt med sommaren, men den är allti så kort. Allt för kort. (Första bilden till höger)Här bygger vi friggebodan vid villan.

Kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig.
Vi var hemma hos Jontti och jennys, nästan hela
Robbas familj va i jeppis.
Så vi passade på att
kolla bröllopet. Så fint !
Har även hunnit vara på nästan alla möten i sommar....

Första veckan semester: början av 
augusti.. Vi var en hel vecka och njöt på villan. Där va även Johnny, erica, janina och Nonni. Vi slappade, hade vedtalko, slappade, fiskade, badade bastu, slappade, spelade kort, käkade gott, slappade, njöt, solade, och käkade igen.En otroligt behövlig vecka efter hårt och svettigt slitande i jobbet.


Andra veckan,efter kållby mötet. Så for vi till satta. Som blev vårt hem fö några dar framöver. Vi for på Noliamässa med Joel och Lydia. I piteå. Skojjit. Mycket å se på. Sen blev det fixandet av stugan i satta. Emma och hennes systrar och barnen förståss kom några dar dit och hjälpte mig. Tack, det var snällt och roligt när ni kom. Så här är en bild på trappan, som blev målad vit. Och Utsidan av huset blev slipad och målad. D var Simon som slipade och målade, måste säg det så alla vet att det inte var vi som var duktig. Skönt att man fick gjort det man hade tänkt att man borde hinna med.



Tack, Simon för jobbet. och alla andra !



Sen tredje veckan for vi hem en sväng. På en snabb visit. Vi hann träffa kompisarna, vattna blommorna, vara på en del ärenden, och en solig skön kväll på villan med lina och Johan. Och sen bar det av till sweden igen. Vi stannade i oulu. Hade vår 3 årsbröllopsdag så vi besökte amarillo restaurangen. Va å shoppa läderjackor åt oss och övernattade på eden hotell. Awesome ! Finns massa fina bilder, men jag orkar inte ladda upp dom. Finns lite på fejs. ..Sen vidare till satta...

Hemma i satta var nästan alla hemma. Roligt att få träffa alla som man inte ser så ofta. Micki fyllde 50 år. Så det blev kalas för familjen, släkt och vännerna. Roligt att träffa en massa folk. Grattis micke !
Sen efter helgen for vi till kiruna. Började
bra den resan, fick punktering på vägen dit.
Robba fick tandvärk, låg och gned sig hela
natten. D slutade med att man int själv fick
nå sömn den natten. Och man blev sliten
och trött. Besökte Lisa och Markus, Emil
och Nina, och Johan och Lina.
Sen på cafe`
me Joel och Lydia. Hmmm.. trevlig resa.
Men allt för långt norrut. Huh. Fick nästan,
om ja ska vara ärligt. PANIIIIK. aldri ja sku kuna bo där. Typ 800 km hemmifrån.  Huhh !
 

Ojdå, ja missade släkträffen. En varm och skön dag på sveden. Med alla kusiner från Mammas sida. Bad, sol, lek, mat och andakt. Härliga sommardagar i gott sällskap!


Jag har sekärt missat en hel del. Men här kom det iallafall lite va vi har sysslat med i sommar. Nu är hösten här, snart iallafall är den helt å hållet här. Mysigt på ett sätt, få tända ljus. Men annars sku den nog få gå snabbt förbi och bli vinter snart.. ;)  Ahhh !


...den som väntar på nått gott, väntar aldrig för länge // Lycklig fru ♥


RSS 2.0